Om C:nas

Hej och varmt välkommen till C:nas Triss. Jag heter Carina Berglund och bor i Sysslebäck i norra Värmland, nästan vid foten av Branäsberget.

Jag ville ha ett namn som var lätt att komma ihåg och lätt göra en logga till som man kommer ihåg. Allas namn i min familj börjar med C, så det blev C:nas och Triss kom till då jag i mitt företag har tre verksamheter.

Nose Work, Prepress och Webb är vad jag kommer att syssla med till att börja med. 

NOSE WORK

Jag kommer att anordna Nose Workkurser, tävlingar och doftprov i Sysslebäck men kan också komma till er och hålla kurs. Jag har hållit kurser tidigare men startade i egen regi våren 2018.

Jag är SNWK-certifierad Nose Workinstruktör samt doftprovsdomare, utbildad under vårvintern 2017 i Borlänge på Dala hundservice av bl a Marie Fogelquist och Mats Hedlund vilka var de som förde in Nose Work i Sverige. Har också gått fortsättningskurs för instruktörer samt flera kurser i klass 1 och klass 2.

I oktober 2017 gjorde jag provet till tävlingsledare och i december 2018 sekreterarprovet för Nose Work och har varit med och arrangerat många tävlingar och varit domare på Doftprov.

Jag läser nu till hundinstruktör och planerar att bli instruktör i rallylydnad i höst. Jag är också involverad i flera klubbar som rallysekreterare, brukssekreterare, ordförande i Svenska Miniature American Shepherdklubben, vice ordförande i Torsby brukshundklubb.

I vintras gick jag en runda i omgivningarna och kollade in platser jag kunde vara på att ha kurser och tävlingar.

Med camping, hockeyrink, fotbollsarena,  badhus, grillplats och mitt eget hus inom samma område kan jag inte få en bättre utgångspunkt. När jag kom in i vårt alldeles helt överfyllda garage såg jag det i tanken så gott som tomt. Under våren blev det ett slitsamt arbete att få bort det mesta, men vilken bra träningsplats för behållarsök och inomhussök och alldeles perfekt då det är svalt därinne på sommaren - och det blev användbart till första lägerkursen jag hade i maj -18. 

Jag tävlar med mina båda hundar en Miniature American Shepherdtik, Cola, född 2008, och en Australian Shepherdhane, Crikk, född 2011.

Cola är den som fått vara med på alla kurser jag gått och hon är den som är duktigast på Nose Work. Både Crikk och Cola tävlar i TSM klass 2. Cola har ett diplom kvar i inomhus och två i utomhus sedan har hon tagit alla femton diplom man kan ta i klass 1. 

PREPRESS & WEBB

Sedan 1995 har jag jobbat med informationsmaterial och sammanställt böcker för tryck. Detta är ett bra komplement till hundkurser och tävlingar.

Jag gör också hemsidor till privatpersoner och mindre företag. För en låg årskostnad hjälper jag också till med uppdateringar. Hemsidorna bygger jag i Wordpress.

Tillsammans med Torleif Styffe hade jag Kulturkoppra där vi i tre EU-projekt gjorde en ordbok från en handskriven i 28 band, en mastig hemsida om Nordvärmland och ett nordvärmländskt museum. Vi anordnade föreläsningar, hade utställningar, gjorde ett annonsblad som gick ut 4 ggr per år och mycket, mycket mer.

Dalbyordboken gavs ut som bok och som cd där ca 24 000 dialektord finns med. Den finns nu också på internet dalby.ordbok.gratis där kan man söka på ett ord och få det både i skrift och uppläst på Dalbymål.

Intresserad av hemsidan så finns den här Nordvärmland från istid till nutid

Museet Alla Tiders Nordvärmland kom efter hemsidan. När vi lade ner Kulturkoppra fick Dalby hembygdsförening ta över det. Passa på när ni kommer på tävling att se museet. Det är en mycket liten yta men ska man se och höra allt så räcker inte två dagar till. Man får en audioguidad tur på ca 30 minuter och kan sedan gå runt själv och titta och lyssna.